Frederiksbjerg Skole har vundet Aarhus Kommunes Arkitekturpris for nybyggeri 2017

FREDERIKSBJERG SKOLE
Beliggenheden på Ingerslevs Boulevard er meget fornem. Planen for området blev i slutningen af 1800-tallet tegnet af
Hack Kampmann og Charles Ambt, og området er historisk set et af de stærkeste byplansgreb i Aarhus.
Skolen ligger på hjørnet, hvor Sct. Anna Gade møder Ingerslevs Boulevard, og man har kigget ned mod Dalgas Avenue.
Arkitekterne
har taget beliggenheden alvorligt, og den særlige optrapning i byggeriet passer til skalaerne i nabolaget.
Generelt har bygningen et venligt udtryk: terrasserne er udnyttet til mange aktiviteter, som passer til børn i alle skolealdre,
de har nem adgang til luft og grønt rum, samtidig med at faciliteterne lægger op til, at børnene bruger kroppen.
Skolen er bygget op af genbrugsteglsten, blandt andet sten fra den gamle Sct. Annagade Skole, hvilket giver en flot sanselighed
og et meget sympatisk udtryk.  Det passer
godt ind i miljøet.
Skolen har en spændende indgang, som fungerer som en lille overdækket plads. En form for offentligt rum, som tilhører skolen, og det er
tryghedsskabende i  afleverings- og
afhentningssituationen.
Materialerne er træ, som tilføjer en
menneskelig skala.
De øvrige facader på byggeriet er perforeret af vinduer og ligner ikke umiddelbart andet byggeri i nabolaget.
Det er
et udtryk for nytænkning og skaber nye helheder i huset.
Lysindfaldet i klasselokalerne og fællesarealet er ganske usædvanligt. Det er ligefrem inspirerende for børnene,der kan kigge ud af bygningen i
forskellig højde, og følge
solens gang i løbet af dagen.
Generelt har skolen et meget stærkt arkitektonisk udtryk.
Udefra udstråler huset aktivitet. Der er bevægelse i tre
dimensioner og i 360 grader, da man i byggeriet har accepteret, at børn har brug for bevægelse.
Men børn har
også brug for ro, som der er taget højde for indendørs.
Aktiviteterne
er meget urbane og New York-inspirerede med basketball baner på taget, samtidig med at omgivelserne emmer af liv.
På den skrå plads mod Ingerslevs Boulevard
sidder folk og nyder solen – også om aftenen, og med de mange aktiviteter bliver det et tilgængeligt hus
for hele
lokalsamfundet. Det er liveability i højeste grad.
Haveanlægget ved skolen er meget imødekommende og venligt, men det kan også ses, at det er voldsomt populært.
Græsset er næsten væk og bør beskyttes i perioder.